Het belang van voldoende slaap voor je vaccinaties
Je hebt het vast wel eens hier of daar gehoord en gelezen, slaap is erg belangrijk voor onze gezondheid. Een publicatie van het UMC stelde dat slapen minstens zo belangrijk is als eten. Langdurig slaaptekort geeft meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer. Daarentegen geeft voldoende slaap ons energie, versterkt ons immuunsysteem, helpt het herstelvermogen, concentratie etc.
Waar je niet vaak over leest of hoort is dat slaap ook invloed heeft op hoe goed een vaccinatie aanslaat.
- Wist je dat mensen die voor en na vaccinatie gemiddeld minder dan 6 uur slapen per nacht tot wel een factor 12 minder bescherming kunnen krijgen van een vaccinatie? De slaapkwaliteit beinvloed niet de effectiviteit van een vaccinatie, de slaapduur was bepalend
- Dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen een groot risico lopen zelfs geen bescherming op te bouwen na vaccinatie?
- Wist je dat mensen die de dag voor vaccinatie tot ca. 10 dagen na vaccinatie gemiddeld minder dan 5 uur slaap per nacht krijgen bijna geen enkele bescherming van een vaccinatie opbouwen?
- Wist je dat langdurige slaaptekorten ook je immuunsysteem verzwakken?
Veel slaapproblemen kunnen goed worden verholpen door veranderingen in je levensstijl:
- Zo kun je een paar uur voordat je naar bed gaat beter geen koffie, cola, chocolade, thee of ice-tea drinken. De cafeïne die in deze producten zit, heeft vaak meer dan zeven uur nodig om uit je lichaam te verdwijnen.
- Beweeg overdag voldoende
- Breng regelmaat aan in je bedtijden
- Zorg dat je slaapt op een koele plek
- Zorg dat je slaapkamer goed donker is
- Zet op tijd de computer, tablets en telefoons uit, pak misschien een goed boek voor het slapengaan i.p.v. naar een scherm te kijken. Dat kan bijdragen aan een goede nachtrust. Dit is ook een groeiend probleem bij tieners en jeugd, niet alleen volwassenen
- Een warm bad voor het slapen gaan kan ook helpen
Maar sommige slaapproblemen zijn hiermee niet opgelost. Heb je een structureel slaaptekort en lossen de eenvoudige standaardtips je slaapproblemen niet op, dan is het misschien eens goed om met je huisarts te praten.
En is i.o.m. je huisarts een bezoek aan een slaapcentrum (vaak in een ziekenhuis in je regio) misschien het overwegen waard. Ze kunnen in veel gevallen je helpen, met zowel diagnose (bv. door slaaponderzoeken, melatoninetesten, leefstijladviezen etc.) als behandelingen.
Bronnen ( er zijn veel studies gedaan, dus hierbij een selectie) :